
Lato… to szczególny czas dla miłośników piwa. W końcu piwo to nie tylko orzeźwiający i gaszący pragnienie napój o niskiej zawartości alkoholu. Piwo to obfity wieczór w pubie, kiedy zmęczony upałem i kłopotami delektujesz się ulubionym smakiem i uświadamiasz sobie, że życie jest cudowne.
Tak, medytacja i tomy słynnych psychologów nie zawsze stoją za cudownymi i ważnymi odkryciami.
Jakie są więc najpopularniejsze piwa?
Lager
Zdjęcie savorygirl.com
Lekkie piwo, kupowane częściej niż inne. Lager pochodzi z Czech, gdzie po raz pierwszy nauczono się lekko prażyć słód, pozostawiając go lekkim. Niska fermentacja i fermentacja w niskiej temperaturze to główne sekrety warzenia tego napoju.
Większość znanych marek piwa produkuje jasne lagery, które są lekkie, orzeźwiające i klarowne. Lagery mają wysokie nasycenie dwutlenkiem węgla i dość wyraźny smak chmielu.
Ciemne lagery (znane w Niemczech jako piwo Dunkel) wykorzystują ziarna, które są dłużej prażone. Ich kolor waha się od bursztynowego do czarnego. Ciemne lagery są mniej popularne.
Ale
Zdjęcie brewer-world.com
Ale mają ciemniejszy i pełniejszy kolor niż lagery, są mocniejsze, bardziej złożone i gorzkie, z owocowymi lub pikantnymi nutami i chmielowym posmakiem.
Istnieje kilka rodzajów ale, z których najbardziej popularne to bitter, mild, pale, abbey i brown.
Ale mają więcej cech indywidualnych niż lagery, pod względem mocy napoje nie różnią się zbytnio.
IPA
Zdjęcie kegworks.com
Indian pale ale (lub IPA) to jedna z najpopularniejszych odmian nie tylko wśród ale, ale piwa w ogóle.
Pierwotnie pale ale produkowano na potrzeby Indii Brytyjskich, do których napój musiał wyruszyć w wielomiesięczną podróż pomimo gorącego klimatu południowych szerokości geograficznych. Do tego celu najlepiej nadawały się gorzkie piwa o wysokiej zawartości chmielu i mocy.
Dziś historia IPA jest aktywnie kontynuowana w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, gdzie większość browarów produkuje własne wersje tego napoju.
IPA mają niską zawartość alkoholu (przeważnie poniżej 5% ABV). Amerykańskie IPA są często owocowe, pikantne i gorzkie.
Bitter
Zdjęcie hopculture.com
Bitter, brytyjska odmiana pale ale, to napój dostępny w bogatej palecie kolorów, od bursztynu po brąz. Pomimo nazwy, piwo jest bardzo przyjemne w smaku. Moc waha się od 3% do 7% ABV.
Porter
Zdjęcie anspachandhobday.com
Porter to piwo w stylu londyńskim, które jest ciemne, prawie czarne, owocowe i wytrawne.
Ciemny słód, żółty cukier trzcinowy, duże ilości chmielu i najlepsze drożdże to magiczna kombinacja, której piwowarzy używają do stworzenia tego niesamowitego napoju o charakterystycznym smaku, kolorze i aromacie.
Stout
Zdjęcie liquor.com
Chociaż stout i porter są bardzo podobne, stout jest ciemniejszy i cięższy, o bogatej, kremowej konsystencji.
Do jego przygotowania często używa się palonego jęczmienia. Większość stoutów ma ciekawe smaki, takie jak czekolada, kawa, płatki owsiane, a nawet śmietana.
Pilsner
Zdjęcie getty
Pilsner pochodzi z Czech, jest to lekka odmiana piwa, o kolorze od jasnosłomkowego do złotego, z łagodnymi aromatami chmielu, przypraw i kwiatów.
Jasny słód, wyselekcjonowany chmiel Jatec, wyjątkowo miękka woda i fermentacja oddolna to składniki, które dają początek najpopularniejszemu rodzajowi piwa pełnego.
Piwo pszeniczne
Zdjęcie craftmasterstainless.com
Ponieważ pszenica zawiera więcej białka niż jęczmień, piwo pszeniczne jest dość mętne i pieniste, często o smaku bananowym.
Napój jest lekko musujący i lekki na podniebieniu, dzięki czemu świetnie nadaje się na lato.
Piwo pszeniczne najlepiej pić schłodzone, ale nie za zimne, co pozwoli napojowi się otworzyć.
Lambic
Zdjęcie thespruceeats.com
Ta wersja piwa pszenicznego jest najstarszym rodzajem piwa na zachodzie. Jest to belgijskie piwo warzone tylko w Brukseli i okolicach (charakterystyczna kwaskowatość pochodzi od lokalnego szczepu dzikich drożdży Brettanomyces).
Lambic warzony jest w tradycyjny sposób, ale specjalne otwory wentylacyjne pozwalają dzikim drożdżom fermentować brzeczkę. Proces ten trwa około tygodnia, a następnie piwo leżakuje przez kilka lat.
Słód jęczmienny, niekiełkowane ziarna pszenicy, specjalny chmiel (dojrzewający przez co najmniej trzy lata) oraz beczki, w których wcześniej leżakowały wina, pozwalają stworzyć zupełnie wyjątkowy aromat i smak, pozbawiony goryczy.
Teraz już wiesz, które rodzaje piwa są najpopularniejsze. Ciekawie jest zobaczyć, jak każdy z nich jest interpretowany przez browary w ofercie Twojego pubu.