05/02/2025
Czy kawa jest szkodliwa? Mity i prawda o popularnym napoju

Kawa jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów na świecie. Debata na temat „pić czy nie pić?” jest tak gorąca, jak walka o prawo do mówienia „to” zamiast „on”. Na każdy argument „przeciw” przypadają dwa „za” i odwrotnie. Nie jest łatwo ustalić, kto ma rację.

Żaden instytut naukowy nie zakończył jeszcze badań nad wpływem kawy na ludzi. Wręcz przeciwnie, liczba badań rośnie z roku na rok. Mieszkańcy Danii, Norwegii i Finlandii piją kawę chętnie i czują się najszczęśliwsi. Jednak według Międzynarodowej Organizacji Kawy w pozostałych częściach świata spożycie kawy wzrośnie o prawie 25% w ciągu najbliższych pięciu lat. Stanie się tak dzięki wzrostowi sprzedaży w Indiach, Chinach i Ameryce Łacińskiej. Nie ma powodu, by sądzić, że inny los czeka ziarna kawy w Rosji: godna pozazdroszczenia konsekwencja, z jaką otwierają się kawiarnie w głównych miastach kraju, dowodzi, że w najbliższej przyszłości raczej nie będziemy pić mniej kawy.

Kofeina: cud natury czy ciche zło?

Kofeina: cud natury czy ciche zło?
Zdjęcie spectrumhealth.ie

Często zdanie „Co powiesz na kawę?” – jest tylko pretekstem do zatrzymania się, delektowania się smakiem napoju, ale prawdą jest, że częściej pijemy kawę, aby poprawić sobie humor. Jest to jeden z najbardziej dostępnych i aromatycznych napojów energetycznych, a także otoczony bogatą aurą społeczno-kulturową. Dlatego też, pomimo okresowych apeli o ograniczenie spożycia kofeiny, nie myślimy o jej odstawieniu.

Kofeina, alkaloid działający stymulująco na układ nerwowy, odpowiada za tonizujące działanie kawy. Prowadzi to do szybszego metabolizmu, szybszego oddychania i szybszego krążenia krwi. Kofeina znajduje się również w liściach herbaty, kakao, yerba mate, guaranie, orzechach kola i innych roślinach. Rośliny zawierające kofeinę syntetyzują tę substancję w celu ochrony przed owadami i zachęcania zapylaczy. Pod tym względem wpływ kofeiny na ludzi jest niemal identyczny z jej wpływem na owady: stymuluje mózg w niskich dawkach i jest toksyczny w wysokich dawkach.

„Zwykła filiżanka kawy zawiera około 80-120 mg kofeiny, w zależności od odmiany i metody parzenia” – mówi Artem Temirov, współzałożyciel i palacz kawy Black Co-operative. – Wszyscy naukowcy zgadzają się, że dawka kofeiny w postaci stu filiżanek może być śmiertelna. Naukowcy zastrzegają, że taka śmiertelna dawka będzie tylko wtedy, gdy wypijesz całą tę objętość kawy w krótkim czasie. Ale czy ktokolwiek może wypić sto filiżanek kawy z rzędu?”

W dużych ilościach kofeina może powodować pobudzenie, niepokój, drżenie, szybkie bicie serca i podwyższone ciśnienie krwi. Istnieje opinia, że regularne spożywanie kawy zapobiega wchłanianiu i wypłukuje z organizmu wapń, magnez i potas. Ostatecznego werdyktu w sprawie negatywnego wpływu kawy na stan kości naukowcy jednak nie wydali. Niektórzy lekarze uważają, że kawa działa moczopędnie i może nasilać problemy z nerkami. Napój zawiera związki, które wraz z wapniem tworzą szczawian wapnia, główny składnik kamieni nerkowych.

Kofeina nie jest jednak jedyną zaletą ziaren kawy. Oprócz niej zawiera ona ponad 30 różnych kwasów organicznych (w tym jabłkowy, cytrynowy, octowy i kawowy), niezbędne kwasy tłuszczowe (linolenowy, palmitynowy, oleinowy, stearynowy, arachidonowy, behenowy), witaminy, minerały, przeciwutleniacze i flawonoidy. Zasadniczo kawa jest owocem pochodzenia roślinnego, więc może być tak samo korzystna jak owoce i warzywa.

Sprawia, że chudniesz”, »nie pij jej z mlekiem« i inne mity na temat kawy

Sprawia, że chudniesz”, »nie pij jej z mlekiem« i inne mity na temat kawy
Zdjęcie health.harvard.edu

Popularność kawy sprawiła, że wokół tego napoju narosło mnóstwo mitów. Które z nich są częściowo prawdziwe, a które już dawno powinny zostać obalone?

Kawa odwadnia organism

Większość dietetyków jest zdania, że należy dodać dodatkową filiżankę wody do dziennego spożycia wody na filiżankę napoju. Nie bez powodu taka porcja jest akceptowana na Wschodzie. Ponadto kawa jest produktem zakwaszającym organizm. Kwaśne środowisko jest niepożądane, ponieważ większość stanów patologicznych rozwija się właśnie na tle kwaśnego środowiska organizmu. Dlatego należy starać się je alkalizować. A woda jest jednym z produktów, które pomagają normalizować równowagę kwasowo-zasadową”. Niemniej jednak brytyjscy naukowcy stwierdzili niedawno, że filiżankę kawy można nadal uważać za oddzielne spożycie płynów.

Kawa powoduje zaparcia

Istnieją obawy, że w dłuższej perspektywie kofeina nasila tendencję do zaparć, ponieważ odwadnia organizm i powoduje zagęszczenie stolca. Nie jest to jednak do końca prawdą. Kofeina pomaga nam się obudzić w szerokim znaczeniu tego słowa. Kawa stymuluje zarówno aktywność wydzielniczą przewodu pokarmowego, jak i aktywność motoryczną. Oczywiście zasada ta jest daleka od uniwersalnej. Jednak w walce z przewlekłymi zaparciami kofeina nie jest pomocnikiem.

Kawa powoduje bezsenność

Kawa jest często wymieniana jako winowajca bezsenności i zaleca się picie jej tylko w pierwszej połowie dnia. Ale to też nie jest łatwe. Metabolizm kofeiny u każdej osoby jest inny, a jego szybkość znacznie się różni. U zapalonych kawoszy genotyp enzymów przetwarzających kofeinę zmienia się z czasem. W rezultacie ulubiony napój traci swoje działanie tonizujące. Na poziomie biochemicznym kofeina nie aktywuje organizmu, ale zmniejsza objawy zmęczenia poprzez krótkotrwałe blokowanie mediatorów hamujących. Im szybciej jest wydalana, tym słabsze jest jej działanie pobudzające. W rzeczywistości osoby pijące kawę piją ją z przyzwyczajenia, a wynikające z tego odczucia nie są niczym więcej niż placebo. Dlatego uważanie tego napoju za prawdziwego winowajcę bezsenności jest wyraźną przesadą.

Kawa wspomaga utratę wagi

Niestety, tak nie jest – pomimo faktu, że kawa jest coraz częściej umieszczana na listach superżywności jako cudowny napój, który przyspiesza metabolizm i sprawia, że organizm spala więcej tłuszczu. Owszem, filiżanka 250 g czarnej kawy bez cukru ma około 2 kilokalorii, ale kto pije ją „bez niczego”? Ulubione cappuccino, lawendowe raffy i dyniowe latte są pełne podwójnej śmietanki i słodkich syropów.

Jednak dla tych, którzy próbują znaleźć związek między kawą a szczupłą sylwetką, jest dobra wiadomość. „Kawa przyspiesza rozkład węglowodanów, co dodaje energii i zwiększa motywację. Ponadto proces ten skraca czas „bujania”, zanim tłuszcz zostanie rozbity podczas ćwiczeń aerobowych.

Kawa z mlekiem to trucizna

Aby rozwiązać problem wchłaniania wapnia, niektórzy lekarze zalecają picie kawy z mlekiem. Pełne mleko nie jest najzdrowszym produktem dla każdego dorosłego. Jest niezbędne dla organizmu tylko na początku życia, a następnie ilość enzymu, który je trawi, zmniejsza się. Na tym tle wielu dorosłych ma nietolerancję niektórych składników mleka – laktozy, kazeiny. Nie ma jednak poważnych dowodów naukowych na to, że kawa jest szkodliwa po zmieszaniu z mlekiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powiązane wiadomości

howudoin.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.