
Zdjęcie foodandwine.com
Powód 1. Kawa filtrowana oszczędza czas
Przygotowanie 10 kaw Americanos zajmuje około 20 minut, 10 kaw z filtra zajmuje minutę. To 20-krotna oszczędność czasu.
Średnio barista przygotowuje espresso w ekspresie od 1 do 3 minut: przelewa wodę przez uchwyt, wyciera go serwetką, miele kawę, wygładza i temperuje mielenie, aby uzyskać jednolitą pigułkę kawy, wyciera resztki kawy z krawędzi i uchwytów uchwytu, wkłada go do grupy i włącza pour-over na średnio 28 sekund, a następnie przynosi napój gościowi.
Zamawiając nawet 4 napoje na bazie espresso jednocześnie, goście muszą czekać około 10 minut.
Proces parzenia 2-litrowej kawy filtrowanej trwa 6-8 minut: barista myje termos, w którym będzie ekstrahowana kawa, zwilża papierowy filtr, miele 120 gramów kawy, wlewa 2 litry wody do ekspresu, wkłada filtr do ekspresu i parzy kawę przez 8 minut, a następnie przenosi termos na ladę obok kasy.
Dwa litry wystarczą na 10 porcji po 200 ml, smak napoju w termosie ze szklaną kolbą pozostaje niezmieniony przez 6 godzin. Nawet osoba nie będąca baristą może nalać kawę filtrowaną, zajmuje to 5 sekund – gość nie musi czekać.
Powód 2. Kawa filtrowana sprawia, że kawa jest bardziej wyrazista
Zdjęcie nytimes.com
Kawa filtrowana sprawia, że kawa speciality staje się bardziej przystępnym i zrozumiałym napojem dla miłośników kawy.
Do espresso i Americano używa się ciemniej palonej kawy. Rezultatem jest napój o gęstej konsystencji, goryczce i mocy. W takim napoju trudniej jest uchwycić wszystkie właściwości smakowe i aromatyczne.
Jasne palenie ziaren pod filtrem do kawy ujawnia więcej deskryptorów smaku, które można wykorzystać do identyfikacji kraju pochodzenia i sposobu przetwarzania ziaren.
Powód 3. Oszczędność czasu na ustawieniach mielenia
Zdjęcie majestycoffee.com
Stopień zmielenia kawy filtrowanej ustawia się raz, natomiast w przypadku espresso dostosowuje się go w zależności od przygotowania. Smak kawy filtrowanej jest spójny, a wpływ błędu ludzkiego jest zminimalizowany.
W przypadku espresso barista dostosowuje stopień zmielenia kilka razy dziennie, w zależności od liczby zamówień i warunków panujących w kawiarni – zajmuje to od 1 do 30 minut w ciągu całego dnia pracy.
W przypadku kawy filtrowanej wystarczy raz ustawić grube mielenie, odpowiednie dla różnych jasnych kaw palonych. Używany młynek jest taki sam, jak w przypadku alternatywnych metod parzenia. Kawiarnia może zaoferować gościom szeroką gamę smaków kawy bez czasochłonnego procesu jej parzenia.
Powód 4. Zużycie kawy na ustawienie mielenia jest mniejsze
Espresso wymaga regularnej regulacji mielenia, co pociąga za sobą zużycie od 50 do 200 gramów ziaren dziennie. W przypadku kawy filtrowanej, grube mielenie jest wystarczające za pierwszym razem, podobnie jak w przypadku francuskiej prasy.