
Kawa na sprzedaż uprawiana jest w 70 krajach na całym świecie, przy czym 10 z nich odpowiada za prawie 90% całkowitej produkcji. Najpopularniejszymi krajami uprawy kawy są Brazylia, Kolumbia, Etiopia, Indonezja i Wietnam. Każdy z nich słynie ze swojego poziomu jakości i specyfiki ziaren.
Poniżej postaramy się przedstawić główne cechy i różnice kawy z różnych krajów.
Afryka i Półwysep Arabski
Kontynent afrykański jest uważany za miejsce narodzin kawy. Najpopularniejszym rodzajem kawy, który stanowi około 70% całkowitej światowej produkcji, jest kawa arabska. Faktem jest, że stała się sławna po tym, jak została wyeksportowana z Afryki na Półwysep Arabski w XIV wieku.
Etiopia
Zdjęcie coffeehunter.com
Jeśli wierzyć legendzie, to właśnie tutaj wynaleziono kawę. Pewnego dnia pasterz zauważył, że jego kozy jedzą czerwonawe owoce i liście jednego z drzew. Stały się po tym znacznie bardziej energiczne i czujne. Opowiedział o tej ciekawostce miejscowym mnichom. Postanowili oni uwarzyć napój z niezwykłych owoców i liści, aby nie zasnąć podczas nocnych nabożeństw.
Obecnie Etiopia jest głównym producentem Arabiki w Afryce. Ten rodzaj kawy dosłownie pochłania otaczające go aromaty, co skutkuje bogatym smakiem. Na przykład rolnicy sadzą drzewa pomarańczowe i cytrynowe w pobliżu swoich plantacji, aby wydobyć z kawy nuty cytrusowe.
Kenia
Zdjęcie bluebottlecoffee.com
Ten kraj, położony na równiku, ma nie jedną, ale dwie pory deszczowe: od kwietnia do czerwca i od września do grudnia. Ma to wpływ na zbiory kawy, które odbywają się dwa razy w roku. Większość kenijskich plantacji znajduje się w pobliżu góry o tej samej nazwie, na wysokości od 1400 do 2000 metrów nad poziomem morza.
Kenijska kawa charakteryzuje się jasnym, bogatym smakiem i mocno wyczuwalnym aromatem. Jej główną cechą wyróżniającą jest wysoka kwasowość: lekkie mrowienie na języku. W zależności od regionu pochodzenia, gotowy napój będzie miał jagodowy, kwiatowy lub owocowy posmak.
Rwanda
Zdjęcie landofathousandhills.com
Większość plantacji w tym kraju znajduje się w górzystym terenie, który jest idealny do uprawy kawy. Większość plantacji w tym kraju znajduje się w górach, które są idealne do uprawy kawy.
Ziarna pochodzące z Rwandy znane są wśród koneserów z wysokiej jakości i jasnych odcieni smaku. W zależności od miejsca, w którym rosną owoce i rodzaju przetwarzania, napój może być aromatyzowany cytryną i pomarańczą, jagodami, wiśnią, czekoladą, miodem i cukrem.
Azja
Kawa z tej części świata charakteryzuje się gorzkimi, ziemistymi tonami, które doskonale współgrają ze słodkimi deserami. Kawy azjatyckie mają drzewny i dymny smak, a także nuty kakao i przypraw.
Indonezja
Zdjęcie ariseplus-indonesia.org
Na początku XVII wieku kraj ten wraz z Indiami był jednym z głównych dostawców kawy do Europy. Obecnie Indonezja jest jednym z pięciu największych liderów w produkcji kawy. 90% całkowitego wolumenu przypada na odmianę Robusta, a tylko 10% – na Arabikę.
Najlepsze plantacje w Indonezji znajdują się na wulkanicznych, bogatych w minerały glebach, co wpływa na różnorodność smaków kawy. Na przykład odmiany z wyspy Sumatra wyróżniają się jasnym, czekoladowym smakiem. Z kolei na Sulawesi uprawia się ziarna o smaku owocowym i orzechowym.
To również w Indonezji wynaleziono jeden z najbardziej niezwykłych rodzajów kawy, kopi luwak. W XVII wieku lokalnym rolnikom zabroniono pić kawę, którą uprawiali na eksport. Wtedy zauważyli, że cywety palmowe – urocze lokalne zwierzęta – zjadają dojrzałe owoce w dużych ilościach. A w procesie trawienia obierały je ze skorupek, pozostawiając jądro praktycznie nietknięte. Okazało się, że dzięki takiej „obróbce” kawa ulega naturalnej fermentacji i nabiera bogatego kremowo-czekoladowego smaku. Cywety nadal „pomagają” rolnikom w przetwarzaniu ziaren. Inna nazwa tego zwierzęcia to lovak, a nazwa kawy pochodzi właśnie od nich. Gatunek ten jest produkowany w bardzo małych ilościach i jest jednym z najdroższych na świecie.
Wietnam
Zdjęcie procaffeination.com
Wietnam zajmuje drugie miejsce (po Brazylii) pod względem produkcji kawy, a lokalne plantacje uprawiają głównie Robustę. W Wietnamie najczęściej stosuje się ciemne palenie, dzięki czemu gotowa kawa jest mocna i gorzka.
Wietnamczycy wynaleźli również nietypowy wariant przetwarzania ziaren, który stał się lokalną atrakcją. Podczas palenia do Robusty dodawany jest karmel. Nadaje to gotowemu napojowi słodkawy smak i aromat.
Wietnamczycy wynaleźli również kilka napojów kawowych, które stały się już tradycją. Na przykład zimna kawa ze skondensowanym mlekiem i kokosem, która świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Lub słynna kawa z jajkiem: jest przygotowywana z dodatkiem surowych żółtek ubitych ze skondensowanym mlekiem, które tworzą gęstą słodką piankę.
Ameryka Południowa
Kawa pojawiła się na tym kontynencie dość późno – w XVIII wieku. W 1780 roku plantacje w Ameryce Południowej i Środkowej uprawiały już większość światowej kawy.
Brazylia
Zdjęcie bloomberg.com
Obecnie jest to główny producent kawy na świecie: kraj ten stanowi prawie jedną trzecią wszystkich światowych plantacji. Jeśli zamówisz espresso w dowolnej kawiarni na świecie, jest bardzo prawdopodobne, że będzie ono zrobione z brazylijskich ziaren.
Lokalna kawa ma łagodny, zrównoważony smak z niską goryczką i kwasowością. W zależności od miejsca uprawy mogą dominować w niej nuty czekoladowe, kwiatowe lub orzechowe.
Kolumbia
Zdjęcie yale.edu
Kraj ten jest trzecim największym eksporterem kawy na świecie. Kawa kolumbijska jest generalnie wysokiej jakości. Jej cechą charakterystyczną jest orzechowo-karmelowy smak z nutami zielonych jabłek.
Zbiory odbywają się tu ręcznie, gdyż większość plantacji znajduje się w Andach, na wysokości 1200-2200 metrów nad poziomem morza. Specjalistyczne maszyny po prostu tu nie docierają.
W środkowej Kolumbii znajduje się farma o nazwie La Negrita, na której uprawiane są rzadkie odmiany kawy. Warunki klimatyczne, w jakich rosną tu drzewa, są dość nietypowe. Średnia temperatura powietrza jest niższa niż na innych plantacjach, a bezpośrednie światło słoneczne praktycznie nie dociera do drzew, co korzystnie wpływa na właściwości przyszłego napoju: smak kawy jest głęboki i pełny. Ponadto, nawet gdy w pozostałej części Kolumbii panuje susza, tutaj pada deszcz.
Ameryka Środkowa i Karaiby
Region ten jest idealny do uprawy aromatycznych ziaren. Występuje tu niemal idealna równowaga między nasłonecznieniem i opadami deszczu. Wiele plantacji znajduje się na wyżynach i na żyznych glebach wulkanicznych.
Jedną z głównych kawowych gwiazd Ameryki Środkowej jest odmiana Geisha z Panamy o owocowym smaku, jagodowym aromacie i delikatnym posmaku bazylii. W profesjonalnych konkursach jest ona często nazywana najlepszą na świecie.
Kostaryka
Zdjęcie embassycrsg.com
Pierwszy kraj w Ameryce Środkowej, który posiadał plantacje kawy. Stało się to pod koniec XVIII wieku, kiedy arabica została sprowadzona do Kostaryki.
Produkuje się tu dużą ilość kawy specialty, która jest najwyższym gatunkiem arabiki. Specjalny 100-punktowy system oceny jest używany do przypisania tej kategorii do ziaren. Bierze on pod uwagę wiele cech: kwasowość, słodycz, smak, aromat, gęstość i inne. Partia, która uzyska więcej niż 80 punktów, otrzymuje pożądane oznaczenie.
Ciekawostka: od 1988 roku prawo zabraniało uprawy Robusty w Kostaryce. Uważano, że ten rodzaj kawy, jeśli zostanie przypadkowo skrzyżowany z arabiką, może zepsuć właściwości smakowe tej drugiej. W 2016 roku przeprowadzono badania, które pozwoliły na zniesienie zakazu. Okazało się, że problemów można łatwo uniknąć, uprawiając Robustę na niższych wysokościach.
Kuba
Zdjęcie gcrmag.com
Od końca XVIII wieku Wyspa Wolności słynie z plantacji kawy. Ziarna z kubańskich farm były często eksportowane do Europy. Jednak po rewolucji kubańskiej w połowie XX wieku produkcja znacznie spadła, a lokalna kawa stała się towarem deficytowym. Jednocześnie popyt na nią jest wciąż wysoki.
Główną cechą wyróżniającą kubańską kawę jest to, że w tym kraju uznawane jest tylko ciemne palenie. Dlatego napój jest bogaty, mocny i dość gorzki. W zależności od odmiany, w aromacie wyczuwalne są nuty owoców cytrusowych i gorzkiej czekolady, a w posmaku kwiaty i tytoń.