
Kawa i mleko to idealne połączenie. Istnieją setki napojów kawowych, zebraliśmy te najbardziej znane i popularne i postaraliśmy się zrozumieć, na czym polega różnica.
Od teraz nie będziesz już sfrustrowany, gdy patrząc na menu w kawiarni nie będziesz wiedział co to za napój i z czym go pić 😉
Przewodnik po kawie z mlekiem, czyli jakie są różnice między setkami opcji napojów? Staraliśmy się opracować z perspektywy przeciętnej osoby, a nie kawowego guru, czego powinniśmy oczekiwać od każdego „białego” napoju, niezależnie od tego, czy jest to Latte, Macchiato, Flat White czy Cappuccino.
Zasada nr 1: Espresso jest podstawą wszystkich drinków
(mówimy o klasycznych napojach, które omawiamy w tym artykule, odpowiednio przygotowanych w ekspresie do kawy)
Różnica między latte a cappuccino
Zdjęcie wikipedia.org
- Mleko jest używane w różnych proporcjach;
- Tekstura ubitego mleka jest inna. Na przykład: Cappuccino ma grubą warstwę bitego mleka, podczas gdy Latte i Flat White są prawie płynne;
- Większość „kaw z mlekiem” składa się z trzech baz: espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki.
Prawidłowo zaparzone espresso jest zalewane dobrze spienionym mlekiem o delikatnej konsystencji musu. Gdy mleko jest wlewane, barista rysuje latte art z tworzącej się mlecznej piany.
Podczas spieniania mleka głównym celem jest stworzenie bardzo małych, prawie niewidocznych bąbelków (zwanych również mikropianką). Elastyczna i płynna pianka poprawia teksturę cappuccino i latte.
Tutaj ważne jest, aby znać proporcje espresso do bitego mleka w cappuccino, latte, flat white i macchiato!
Trochę o mleku
Zdjęcie melk.no
Często jesteśmy pytani o to, jakiego mleka najlepiej używać.
Pełne czy odtłuszczone?
Białko mleka jest niezbędne do tworzenia bąbelków, więc zarówno mleko pełne, jak i odtłuszczone będzie się pienić. Jednak zawartość tłuszczu w produkcie nadal odgrywa swoją rolę: nadaje napojowi przyjemną konsystencję i wpływa na uwalnianie smaku. Cappuccino przyrządzone z odtłuszczonego mleka ma wyraźny, ale krótkotrwały smak kawy. Jeśli przygotujesz je z mleka pełnotłustego, smak nie będzie tak intensywny, ale utrzyma się dłużej. W naszych kawiarniach używamy mleka o zawartości tłuszczu 3,5%.
Właściwa temperatura mleka
Bariści i goście kawiarni wciąż spierają się o idealną temperaturę mleka do kawy. Powyżej 68°C smak i konsystencja mleka zaczynają się nieubłaganie pogarszać. Wysoka temperatura zmienia i niszczy białka, pojawiają się nowe i nie zawsze przyjemne odcienie smaku. Bardzo gorące cappuccino nie będzie miało konsystencji, smaku i słodyczy cappuccino przygotowanego z mleka podgrzanego do 60°C. Nie uzyskamy też dobrej pianki, jeśli mleko zostało zagotowane. Niestety, takie są naturalne właściwości – mamy do czynienia albo z gorącym, albo smacznym napojem. Nie oznacza to jednak, że wszystkie napoje powinny być podawane ledwo ciepłe – po prostu lepiej pić je od razu po przygotowaniu.
Klasyczne napoje
Cappuccino
Zdjęcie philips.com
(33% espresso, 67% mleka)
Istnieje wiele mitów na temat cappuccino. Od razu rozwiejmy jeden z nich: nazwa nie ma nic wspólnego z kapturami mnisich szat, ani z ogoloną głową mnichów. Napój został wynaleziony w XIX wieku w Wiedniu i nosił wówczas nazwę kapuzine. Odrobinę zaparzonej kawy mieszano z mlekiem lub sivkasem, aż zmieniła kolor na brązowy – kolor szat mnichów kapucynów. Zasadniczo nazwa mówi nam o mocy napoju.
Macchiato
Zdjęcie lavazzausa.com
(90% espresso, 10% mleka)
Nazwa ta sugeruje, że espresso jest „naznaczone” lub „zabarwione” mleczną pianką. W zatłoczonej włoskiej kawiarni często można zobaczyć baristów ustawiających filiżanki espresso w rzędzie na barze. Jeden z klientów może poprosić o espresso z odrobiną mleka, w którym to przypadku ważne jest, aby dodać odrobinę mlecznej pianki i nie zapomnieć, czyja to filiżanka. Jeśli wlejesz odrobinę mleka do świeżo zaparzonego espresso, zniknie ono pod śmietanką i nie będziesz w stanie odróżnić swojego napoju od innych.
Karmelowe Macchiato
Zdjęcie starbucks.com
(10% espresso, 90% mleka)
Jeszcze więcej zamieszania Starbucks wprowadził swoim karmelowym macchiato. Jest to zupełnie inny napój, bardziej przypominający caffe latte z dodatkiem syropu karmelowego. Zdezorientowało to niektórych konsumentów, zwłaszcza w Ameryce Północnej, więc obecnie w menu kawiarni można znaleźć również tradycyjne macchiato.
Latte
Zdjęcie staresso.com
(15% espresso, 85% mleka)
Napój ten nie został wynaleziony we Włoszech. Kiedy espresso zostało wprowadzone na całym świecie, było gorzkie, bogate i dla wielu osób było zupełnie nowym doznaniem. Niektórzy jednak nie lubili tej goryczy i dodawali mleko, aby napój był łagodniejszy. Dla tych konsumentów wynaleziono latte.
Flat White
Zdjęcie methodicalcoffee.com
(40% espresso, 60% mleka)
Różne kultury kawowe, które pojawiły się na świecie, dodały coś od siebie do różnorodności napojów kawowych. Tak więc nadal istnieje spór co do tego, czy Flat White został wynaleziony w Australii czy Nowej Zelandii. Ale jedno jest pewne: napój pojawił się gdzieś tam. Następnie ci, którzy otworzyli własne firmy w Europie i Ameryce Północnej, przywieźli ze sobą jego recepturę. Na przykład w Wielkiej Brytanii nazwa ta stała się synonimem wysokiej jakości kawy, a nawet główne sieci włączyły Flat White do swojego menu. Bardziej prawdopodobne jest jednak, że napój ten ma bardziej skromne pochodzenie. W latach 90. ubiegłego wieku, niemal wszędzie poza Włochami, cappuccino podawano z dużą czapką gęstej, bezowej pianki. Czasami piana unosiła się w kopcu nad filiżanką i była lekko posypana kakao w proszku. Konsumenci, niezadowoleni z tego, że sprzedawano im głównie powietrze jako kawę, poprosili o „płaski”, „biały” napój. Bez pianki, tylko kawa i mleko. Flat White zajął swoje miejsce w kawowej kulturze. A kiedy zaczęto zwracać większą uwagę na jakość kawy, a także konsystencję mleka i sztukę latte, powrócił do mody jako smaczny napój.